Om mig

Mitt foto
Skelleftehamn, Västerbotten, Sweden
Mina fackliga uppdrag idag. Idag är jag sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå. Sitter även med i avdelningsstyrelsen för Kommunal Västerbotten och som ledamot i Kommunal förbundsstyrelse.

lördag 22 november 2014

Öppet hus på Gymansiet! Hur rekryteras dagens ungdomar till framtidens jobb?

Idag har det varit öppet hus på gymnasieskolorna för de som idag får 8;an och 9;an. De som går i nia ska ju snart söka vilken gymnasielinje de ska börja hösten 2015.
En av linjerna som det borde vara högt söktryck till är vård och omsorgscollege. Prognosen att få arbete efter klar utbildning är mera än god. Enligt de prognoser som arbetsgivaren själv tagit fram kommer det ju att de närmaste åren behövas mångdubbelt fler personer än de som normalt söker till yrket.

Hur agerar då arbetsgivarna och i huvudsak SKL. På vilket sätt försöker de locka ungdomar att söka till vård och omsorgscollege. Hittar ingen annons inte ett ord inget som ska locka ungdomar att söka.

Att undersköterska är ett yrke som garanterar arbete marknadsförs inte på något sätt nu. Om arbetsgivarna verkligen menade allvar att de verkligen söker undersköterskor varför finns de så få löften till studenterna att när du går ut lovar vi dig arbete.

Min uppfattning är fortfarande att arbetsgivaren tror att det löser sig, det har ju på något sätt alltid gjort det förut. Men tyvärr den tiden är förbi, ni kommer att upptäcka att passiv rekrytering inte längre fungerar. Konkurrens om elverna är för stor idag.

Till den Kommun som verkligen vill ha utbildade medarbetare i framtiden, det är dags att gå från passivitet till att vara på tå att rekrytera elever till gymnasieprogrammen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar