Om mig

Mitt foto
Skelleftehamn, Västerbotten, Sweden
Mina fackliga uppdrag idag. Idag är jag sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå. Sitter även med i avdelningsstyrelsen för Kommunal Västerbotten och som ledamot i Kommunal förbundsstyrelse.

söndag 1 februari 2015

Hur attraktivt är vård och omsorgscollege 2015?

Den 12 februari är sista datum för de som just nu går årskurs nio att söka till gymnasiet. Hur många av dessa kommer att ha sökt till vård och omsorgscollege?
Enligt SKL, kommunernas arbetsgivarorganisation är undersköterska ett av de tio bristyrken som de intentifierat i framtiden. I år är sista året som antalet pensioneringar är på en relativ acceptabel nivå men from nästa år blir antalet 65 åringar som arbetar som undersköterskor i Skellefteå betydligt fler.

Hur har det då sett ut med antalet sökande till Vård och omsorg senaste 7 åren.
2008 var det 56 personer som började studier inom vård och omsorg.
2012 var det 44 personer, för att 2014 vara nere på 26 som påbörjade studier inom vård och omsorg i Skellefteå.

En del kommer säkert att säga att programmet ändrades under denna period och att det inte blev högskoleförberedande. Vilket för Skellefteås del är felaktigt, det går studera vård och omsorgscollege (VOC) för att sedan kunna söka vidare till högskola.

Hur har då arbetsgivaren försökt locka nior att söka till VOC?
Har det funnits någon medveten strategi att få elever att söka?

Svaret kommer den 12 februari, då vet vi hur många som sökt till en utbildning som garanterar arbete efter studietiden. Förhoppningsvis till ett arbete med tillsvidareanställning direkt och inte som nu att det krävs att ständigt vara standby i flera år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar