Om mig

Mitt foto
Skelleftehamn, Västerbotten, Sweden
Mina fackliga uppdrag idag. Idag är jag sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå. Sitter även med i avdelningsstyrelsen för Kommunal Västerbotten och som ledamot i Kommunal förbundsstyrelse.

lördag 3 oktober 2015

Varför är medlemmarna är på krigsstigen!

 Varför är det missnöje inom omsorgen när det istället borde vara tvärtom.

Den 1 september tillsvidareanställdes alla undersköterskor som hade intjänat företrädesrätt, ett bra beslut som borde ha inneburit att på många arbetsplatser inom äldreomsorgen borde det ha blivtit en högre bemanning. Varför är det då just nu en situation där många av Kommunals medlemmar upplever att de inte längre tycker att det är roligt gå till arbetet.

Självklart har det inte plötsligt från en dag till en annan blivit en ohållbar situation utan det har varit en process som pågått under en längre tid.

Bemanningen har under en relativt lång tid blivit lägre och lägre, andel anställda med trygga anställningar har under väldigt många år blivit lägre och lägre. Förhoppningsvis vänder detta nu men är det för sent? 

Medlemmarnas möjligheter att påverka sina scheman försämras, från att ha varit en dialog på arbetsplatsen är det en central enhet som gör färdigt alla scheman. Dessutom börjar det gå ut direktriv som både är felaktiga och kan misstolkas.  

Exempel: arbetsgivaren är tydlig alla ska arbeta exakt lika många helgdagar och alla schemaperioder ska vara endast 4 veckor. Dessutom ska alla arbeta 5 helger av 12 eller mer, trots att man bara får veta sitt schema 4 veckor i taget. Enligt vårt lokala avtal och hur det fungerat i över tio år har detta varit en dialog mellan chef och medarbetare. Från en schema period till nästa är det helt plötslig inte möjligt att föra den dialogen.

Trycket på Kommunals medlemmar är idag höge än någonsin, sjukskrivningstalen ökar och fler än någonsin ringer och funderar över att säga upp sig.

Jag tycker att svaret i dagens tidning från ansvariga visar på vad problemet är.

Vi är just nu mitt i en förändringsprocess där vi gör många saker samtidigt och det kan vara besvärligt.

Är det rimligt att i en komplicerad verksamhet som omsorgen att göra många förändringar samtidigt?
Självklart inte. För att få lugn och ro och för att Kommunals medlemmar igen ska kunna känna glädje i arbetet krävs det att ett antal förändringsprocesser stoppas.


Steg 1 Bemanna upp igen till en bemanning som är korrekt, klarar inte lokal chef av det se till att någon annan gör det. 

Steg 2 Se till att de anställda får vettiga schema med rimlig helgtjänstgöring och inga dela turer.
Vem vill arbeta när schemat ser ut så här. "Obs detta schema är inte önskat av den enskilde"



Steg 3 låt de lokala ombuden var delaktiga i punkt 1 och 2. ( Kommunal kommer att begära skadestånd för varje gång det inte sker) 

Steg 4 fortsätt med övriga förändringar med en punkt åt gången inte allt på samma gång.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar